Oláh Ibolya A Dal 2022 győztese

Oláh Ibolya nyerte meg A Dal 2022-t, a Nem adom el lett az év magyar slágere. A Duna dalválasztójának győztese „Az Év Dala 2022” címmel járó lemezfelvétel és a videoklip készítése mellett tízmillió forinttal építheti tovább zenei karrierjét. A döntő nyolc versenyzőjét a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kísérte. Az online Akusztik Dalverseny fődíját Fóris Rita vehette át az Olyan szép című produkcióért.

Véget ért hazánk egyetlen dalversenye, a Nem adom el lett Magyarország és egyben az év slágere Oláh Ibolya előadásában. A Duna nagyszabású élő showműsorának 11. évadában ismét a magyar zenéké volt a főszerep. A döntős produkciók a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséretében hangoztak el. A Wolf Kati, Mező Misi, Ferenczi György és Egri Péter alkotta szakmai zsűri szerint ez volt minden idők legerősebb mezőnye. A zsűripontszámokkal a legjobb négy közé került Solére a Másért című dallal, a Subtones Nem segít más, a Third Planet Táncol a Világ, első helyen pedig Oláh Ibolya és a Nem adom el. A végső döntés az ötödik zsűritag szerepét betöltő közönség kezében volt.

Oláh Ibolya visszahozta a rock&roll-t a műsorba és a zsűri értékelése alapján minden fordulót megnyert. Visszatérésének elsöprő sikerét igazolják a közönségszavazatok is, amelyek a győzelemig juttatták. Megkapta „Az Év Dala 2022” elismerést, emellett a tízmillió forint pénzjutalmat, amelyet a zenei produkciójának fejlesztésére fordíthat. Az előadóval a közmédia egy éven belül egy maximum tíz dalból álló lemezt és közülük egy zeneszámhoz videóklipet is készít. A döntőbe jutott mind a nyolc fellépő részesült zenei pályájára fordítható támogatásban. A legjobb négy között végzett másik három produkció előadója 5-5 millió forinttal, a további négy finalista: Andelic Jonathan Jota Elhiszem még, Hegedűs Bori és Tempfli Erik Anya, a Napfonat Mint a zápor, Pádár Szilvia Kismadár 1-1 millió forinttal építheti tovább zenei karrierjét.

Gazdára talált az online Akusztik Dalverseny fődíja is. A közönség idén is online szavazás során választhatott, a 40 akusztikus átdolgozásból Fóris Rita Olyan szép című produkciója került ki győztesen.

A közmédia emblematikus műsora ismét teljesítette a küldetését. Mintegy félezer beküldött produkció közül megtalálta az év slágerét, ösztönözte az új magyar dalok megszületését, és gazdagította a hazai könnyűzenei kínálatot. A következő tíz szombat este már a régi nagy kedvenceké és örökzöld slágereké lesz a főszerep. Március 19-től kezdődik a Duna grandiózus showműsora, a Csináljuk a fesztivált!