300 éves mesterhegedű hangja töltötte be a Librettó stúdióját

Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmestere nyerte el a lehetőséget, hogy öt éven át használja azt a 17. századi mesterhegedűt, amin több mint 40 évig Ligeti András hegedűművész játszott. A kincsnek számító hangszert kedden vette át, a Librettóban pedig meg is mutatta, miként szól a hegedű.

Ligeti András halála után írt ki pályázatot a mesterhegedű tartós használatára a magyar állam. A nyertes Oláh Vilmos nagyon megtisztelőnek és inspirálónak tartja, hogy egy ilyen nagy művész után hozzá került. A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész a Librettóban kiemelte, egy ilyen régi hangszert úgy lehet legjobban karbantartani, ha játszanak rajta.

Ezt meg is tette a stúdióban, ahol megszólaltatta a különleges ereklyét, amelyet ide kattintva újra lehet hallgatni.

A nagyközönség egy egész estén át hallgathatja majd a mesterhegedű karakteres hangját február 27-én a Művészetek Palotájában. A hangversenyt Ligeti András emlékének szentelik. Oláh Vilmos Brahms egyetlen hegedűversenyét játssza a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara élén, Vásáry Tamás vezényletével. A hangversenyt a Bartók Rádió közvetíti február 27-én 19:35-tól.

Librettó – minden hétköznap 18 órától az M5 kulturális csatorna műsorán.