Hír Archívum

Erdélyből és a Partiumból is hoz friss híreket a Határok nélkül csapata

Régi pompájukban gyönyörködtetik a szemet Magyarremete templomának freskói; Ismét magyar közösségi tulajdonba került a temesvári Magyar Ház. Ezekről és sok más érdekes témáról hallhatnak a Határok nélkül szombati adásában a Kossuth Rádió műsorán.
 
A temesvári Unirii tér, az egykori Losonczy tér, előtérben a szerb ortodox székesegyház tornyai és a püspöki palota, a tér túlsó oldalán a Szent György-székesegyház. (MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László)

Befejezték a partiumi Magyarremete református templomában a falképek restaurálását. A középkori műemlék belső helyreállítását a magyar kormány támogatta. A XIII. században épült és a XIV. században átalakított templom az egyik legjelentősebb partiumi középkori műemlék. A szentély falképeinek egy részét 1927-ben már feltárták, azonban többségüket visszavakolták. A belső tér teljes restaurálása nemrég készült el – tudjuk meg Ionescu Nikolett beszélgetéseiből.

Műemlékek felújítását támogatják a Maros megyei RMDSZ-es önkormányzatok az általuk létrehozott Szolidaritási Alapból. Az elért eredményekről beszélt Kovács Mihály Levente, a Maros Megyei Tanács alelnöke Erdei Edit Zsuzsánnának.

Ismét magyar közösségi tulajdonba került a temesvári Magyar Ház. Pontosan száz éve született az első kezdeményezés egy magyar kulturális központ létrehozására Temesváron. A város magyarságának a lehető legszélesebb összefogásával 1930-ban sikerült felavatni a Magyar Házat, amely kevesebb, mint egy évtizedig töltötte be hivatását többé-kevésbé zavartalanul. Azután a különböző diktatúrák, a második világháború korlátozásait élte át, egészen az állam általi kisajátításig. 1990 után, több évtizedes pereskedés révén sem sikerült visszaszerezni az ingatlan tulajdonjogát, csak a megyei magyar lap kiadója maradhatott meg az épület első emeletén. A héten a Várbástya Egyesület magyar kormánytámogatással vásárolta vissza az épületet a város magyarsága számára. A Magyar Ház viszontagságos történetéről Lehőcz László Szekernyés János helytörténészt kérdezte.

A délvidéki Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat keretében mutatták be a Torda – Nagyanyáink ételei című könyvet. A szerkesztőnek, Mezei Zsuzsannának régi álma vált valóra ezzel a kiadvánnyal, végre csokorba szedhette a régi recepteket, hogy ne vesszenek feledésbe. Kónya-Kovács Otília riportja a könyvbemutatón készült.

És még egy könyv szintén a Délvidékről: a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában megjelent Gallusz László újságírónak a Hej, élet, juhászélet… című riportkönyve, amely a délvidéki Tisza menti juhászok múltjáról, jelenéről és  jövőjéről szól. Az oromhegyesi faluházban megtartott könyvbemutatón Ternovácz István kollégánk is ott járt és beszélgetett Gallusz Lászlóval

Adás: Kossuth Rádió 2022.02.26.(szombat) 18:01-18:30

Kapcsolódó