Valódi kiugrási lehetőséget jelent a Virtuózok a komolyzenei tehetségek számára

A Virtuózok V4+ november 19-én új kiválóságokkal tért vissza a Duna Televízióra. A Magyarországon egyedülálló - és időközben nemzetközi szintre emelt - komolyzenei tehetségkutató műsor első hazai válogatóján a klasszikus zene jövőbeli reménységei mutatkoztak be. A Bartók Rádió Muzsikáló Délelőttjének vendége volt a Virtuózok egyik zsűritagja, Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője, aki arról beszélt, hogy a műsornak és a hozzá kapcsolódó mentorprogramnak köszönhetően kiderülhet, ki az igazi zenész.

Múlt pénteken útjára indult a Virtuózok legújabb, immár hetedik évada. A Virtuózok V4+ már második éve öt nemzet ígéretes növendékeit mutatja be, a visegrádi négyekhez idén Horvátország csatlakozott. A produkció és mentorprogram célja, hogy ne csak a résztvevő országok komolyzenei sokszínűségét, hanem a határokon átívelő közös közép- és kelet-európai kultúrát is népszerűsítse.

 

„A Virtuózok egy elképesztően hasznos, fontos, nélkülözhetetlen tényezője lett a hazai zenei életnek. Az  ifjú tehetségek segítségével felhívja a figyelmet a klasszikus zenére, amelynek szüksége van arra, hogy jelen legyen a mai fiatalok életében is” – mondta a műsor fontosságáról beszélve Balázs János a Bartók Rádió Muzsikáló Délelőtt című műsorában Bősze Ádám zenetörténésznek, aki a klasszikus zenei tehetségkutató hazai válogatóinak műsorvezetője.

A zongoraművész – aki a Virtuózok egyik zsűritagja – azt is kiemelte, hogy a tehetséggondozás is fontos feladata a műsornak, amelyben komoly reflektorfénybe is kerülnek a fiatalok. „Óriási felelősség van ilyenkor a szülőkön, tanárokon, mentorokon, rajtunk zsűrin is. Fontos, hogy lehetőséghez, szerepléshez, sikerhez, elismeréshez jussanak a fiatalok, hiszen a pozitív visszaigazolásból lehet erőt meríteni, de természetesen ez át is tud lendülni a ló túlsó oldalára. Azt hiszem, ilyenkor kiderül egyébként, hogy ki az igazi zenész, és ki az, aki a zenét, a muzsikát, a tehetségét egyfajta lehetőségként használja” – mondta, utalva arra, hogy bár egy díj vagy kitüntetés a mai világban fontos tényezője egy karrier elindulásának, ugyanakkor a csillogás után haza kell menni és gyakorolni tovább. Hozzátette: „nem a helyezések döntik el, ki csinál komoly karriert, és nem is ezek az elismerések jelentik a boldog élet titkát”.

Hogy milyen számára a zsűriszerep, arról is beszélt a Muzsikáló Délelőttben, amely ide kattintva újrahallgatható.

A Virtuózok V4+ a második hazai válogatóval folytatódik pénteken 20.35-től a Duna Televízió műsorán.