Béli Ádám: A petőfiség szellemi szabadságvágy vagánysággal ötvözve

Történelmi megújuláson megy keresztül a közmédia két népszerű csatornája, a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV, amelynek leglátványosabb változása, hogy november 3-tól a műsoraik a főváros kulturális életének ikonikus helyszínéről, az A38 hajóról jelentkeznek. Az átalakulás jelentőségéről az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában Béli Ádám csatornaigazgató és Daru Gábor, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. stratégiai irodájának vezetője nyilatkoztak.

2023-ban ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját, amelyre kiemelten készül az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen, ennek egyik eleme az M2 Petőfi TVés a Petőfi Rádió megújulása. Az összefogásról Daru Gábor az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában úgy fogalmazott: “A közmédia alapfeladata, hogy minél szélesebb közönséghez, nézői réteghez jusson el. A mai fiatalság, a 16-24 évesek korcsoportja egészen másképp fogyaszt médiát, mint 20 évvel ezelőtt. A változáshoz alkalmazkodnia kell a közmédiának is, ezért fontos lépés, hogy a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV megújul. Az új műsorsávok, műsorok és műsorvezetők azt a célt szolgálják, hogy minél több fiatal saját márkarepertoárjában szerepeljen egy-egy közmédia által szolgáltatott műsor vagy csatorna.”

A kerek évforduló alkalmat ad arra, hogy Petőfi Sándor értékteremtő munkája és forradalmi szemléletmódja kiemelt figyelmet kapjon. A költőre emlékezve így példaképet, a 21. század rocksztárját teremti meg a közmédia, a csatornák pedig névadójukhoz méltón kulturális adókká válnak, minél több értékközvetítő magyar zenét kínálva – tette hozzá Béli Ádám, az M2 Petőfi TV és a Petőfi Rádió csatornaigazgatója, miközben az átalakulás fő helyszínén, az A38 hajón a megújult stúdiók színfala mögé vezette be a Ma reggel nézőit.

„A »petőfiség« szellemi szabadságvágy vagánysággal ötvözve. A megújulásban ugyanazt a bátorságot és forradalmi szemléletet követtük, mint annak idején Petőfi. Olyan arcokat és műsorokat kínálunk a nézőknek, akikkel és amelyekkel eddig még nem találkozhattak, ám méltón képviselik a Petőfi-szellemiséget. Nem akartunk régi motorosokat, bejáratott műsorvezetőket leigazolni, hanem olyan hiteles, fiatal egyéniségeket kerestünk, akik közvetlenül, a közönségünk hangján tudnak értéket közvetíteni” – emelte ki a csatornaigazgató, akinek további fontos célja, hogy a magyar kulturális élet minőségi tartalmait – a mainstreamtől az underground műfajokig – a lehető legtöbb mai platformon, közvetlenül juttassa el a célcsoportjukhoz. A további részletek és az A38 hajón kiépített Petőfi-bázis a Ma reggel idézett adásában visszanézhető.

Minden, ami zene 21 órától az M2 Petőfi TV-n, szünet nélkül a Petőfi Rádióban, a PetőfiLive.hu-n és a YouTube-csatornán!