Az Egri csillagok izzasztó forgatását idézte fel a Bornemissza Gergelyt alakító színész a Librettóban

Egyik kedvenc gyerekkori olvasmányának főhősét játszhatta el Kovács István színművész, aki az Egri csillagokban alakította Bornemissza Gergelyt. Az 1968-ban bemutatott filmet nyáron forgatták, izzasztó melegben – idézte fel több mint ötvenéves emlékeit a színművész az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában.

1968-ban mutatták be Várkonyi Zoltán rendezésében Gárdonyi Géza klasszikusából, az Egri csillagokból forgatott azonos című filmet, főszerepekben Venczel Verával, Sinkovits Imrével és Kovács Istvánnal.

A forgatáshoz nem az eredeti helyszínt használták, hanem megépítették a vár mását Pilisborosjenőn, amely egyébként a mai napig látható. Az itt zajló monumentális csatajelenetek kapcsán idézte fel a emlékeit a Librettó stúdiójában Bornemissza Gergely alakítója.

„Nagyon komoly csatákat vívtunk a forgatás során. Nem volt egy könnyű nyár, irtó meleg volt, egy katlanban van a pilisborosjenői helyszín, amelyben megrekedt a forró levegő. Olyan hőség volt, hogy a rajtam lévő sisak annyira átforrósodott, hogy a szünetben vizes törölközővel fogta meg és vette le a fejemről az öltöztető, másként nem lehetett hozzáérni. Szerencsére a sisak belülről bélelve volt” – mesélte Kovács István.

1552. október 17-én a törökök feladták az egri vár ostromát és elhagyták Egert. A győzelem emlékére ezt a napot minden évben megünneplik a városban. Hogy idén milyen programok várják az érdeklődőket, arról Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója árult el részleteket a Librettóban, amely IDE kattintva nézhető újra!

Librettó – minden hétköznap 19 órától az M5 műsorán!