Izgalmas nyomozómunkában vehet részt bárki a levéltárban

Magánszemélyek is végezhetnek kutatómunkát a Magyar Nemzeti Levéltárban, ahol az ország elmúlt ezer éve alatt készített alapvető iratok a legnagyobb számban megtalálhatók. Egy családfakutatáshoz például minden adott az intézményben, amelynek dolgozói segítik is a kutatókat. Minderről részletesen mesélt az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában a levéltár főosztályvezetője.

Az iratok gyűjtése, rendszerezése és kutathatóvá tétele is a Magyar Nemzeti Levéltár feladatai közé tartozik, hiszen elmúlt ezer éves történelmünk alapvető iratainak többsége megtalálható itt, mondta a Librettóban Szakács Annamária. A levéltár főosztályvezetője kiemelte, nemcsak országos jelentőségű iratok kutathatók náluk, hanem egyének, kisebb csoportok számára is fellelhetők itt fontos iratok.

„Középkori oklevelek, tervrajzok, térképek találhatók például gyűjteményünkben, ám nemcsak kuriózumokkal szolgálunk, hiszen az egyéni családfakutatáshoz is tudunk segítséget nyújtani. Bár ez nem egyszerű munka, igazából olyan mint egy izgalmas nyomozás, vagy mint egy kirakós játék, amelynek darabkái sokszor latinul, vagy németül íródtak”– mondta a főosztályvezető.

A levéltár ismeretterjesztő kisfilmeket is készít, hogy segítse a kutatókat, sőt Aktakaland címmel blogot is működtetnek – mondta a Librettóban Szakács Annamária, hangsúlyozva, hogy bárki számára nyitva áll a levéltár, egy beiratkozás után pedig máris kezdődhet a kutatás.

Az izgalmas beszélgetést IDE kattintva újra lehet nézni.

Librettó – minden hétköznap 19 órától a z M5 műsorán!