Hír Archívum

Egy magyar operaénekes, aki Grammy-díjat kapott

A Bartók Rádió Muzsikuslegendák című műsorának legutóbbi főszereplője Polgár László operaénekes volt. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagjáról Némethy Attila szerkesztő-műsorvezető készített portréműsort.

Kevés olyan kivételes tehetségű magyar operaénekessel büszkélkedhetünk, mint amilyen Polgár László volt. Kossuth-, Liszt- és Grammy-díjat kapott, megnyerte a Dvorák-, a Schumann-, a Wolf- és a Pavarotti-versenyt is, hosszú évtizedeken át az ország egyik vezető basszistája volt. Fényes karrierútja ellenére, mindössze 63 éves volt, amikor 2010. szeptember 19-én váratlanul elhunyt. A szomorú hír az egész országot megrázta. A Bartók Rádió Muzsikuslegendák című műsorában szombaton róla emlékeztek meg.

„Már gyerekkoromban kórusban énekeltem, koloratúrszoprán voltam. Engem mindig a színpad érdekelt. Színész akartam lenni vagy operett bonviván. Igazából nem szerettem az operát. Úgy szerettem meg, hogy csináltam” – idézte a művész szavait a műsor, amelyben nemcsak Polgár, hanem családtagjai, barátai és pályatársai is megszólaltak.

Első külföldi fellépése 1978 novemberében Hamburgban a Mozart Szöktetés a szerájból Ozminjaként történt, tíz évvel később, 1998-ban pedig már nemzetközi operacsillag volt: munkásságát – két kategóriában – Grammy-díjjal ismerték el Bartók A kékszakállú herceg vára című operájának CD-jéért.

Hogy miért szerepelt rosszul a születésdátuma a személyi igazolványában, hogyan kezelte a negatív kritikát vagy éppen a kiégést a páratlan sikereket elért operaénekes, az a Muzsikuslegendák idézett adásából kiderül.

Kapcsolódó