Új címet kapott Eperjes Károly első filmje

Eperjes Károly első rendezésében a kommunista diktatúra keresztényüldözéseit vitte filmvászonra, amelynek részleteiről az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában mesélt a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

Magyar Passió címmel kerül a mozikba Eperjes Károly első filmje, amelynek előkészületei korábban Krisztus inge munkacímen folytak, Várnai Péter címzetes prépost azonos című történelmi színműve alapján. A hazai szerzetesrendek ellehetetlenítésére indított támadásokat bemutató alkotás aktualitásairól a Librettó pénteki adásában maga a rendező beszélt, akinek két nagybátyja is papként élte meg a kommunista diktatúrát, így általuk számos történetet ismer a vészterhes időkből.

A filmből kiderül, hogy a keresztények meghurcoltatásának időszaka valójában minden magyar ember számára egyfajta passió volt. A filmbéli központi figurának, a papoknak, a kihallgatóknak, a parasztembernek, mindenkinek. A cselekmény több szálon futva szemlélteti ezt, a kitelepítéssel, a fekete vágások kulákvilágával, az AVH sorsokkal, a trianoni traumával, sőt, egy műkincs sorsának krimibe illő története is megjelenik” – emelte ki a film mondanivalóját Eperjes Károly az M5 műsorában. A további részletek a Librettó idézett adásából ismerhetők meg.

Librettó – minden hétköznap 19 órától az M5 műsorán!