Már épül a közmédia „kuckója” – Helyszíni bejelentkezés Tokióból a Petőfi Rádióban

A közmédia műszaki stábja már az olimpia helyszínén dolgozik azon, hogy az M4 Sport nézői a tokiói ötkarikás játékok egy mozzanatáról se maradjanak le. A több plázányi nagyságú technikai központban az MTVA „kuckója” a július 23-i hivatalos megnyitóra teljesen kiépül. A helyszínről jelentkezett be B. Németh Péter sportriporter a Talpra magyar csütörtök reggeli adásába. Beszámolt a japán városban uralkodó hangulatról és a szigorú szabályokról, amelyek az éremátadási ceremóniát is érintik.

Már építik a közmédia tokiói stúdióját az olimpia helyszínén, hogy minden készen álljon a jövő hét pénteki startra. B. Németh Péter segítségével megtudhatták a Petőfi Rádió hallgatói, milyen nagy munkát jelent az, hogy a nézők láthassák az eseményeket.

„A bejátszás az úgynevezett rádiós és televíziós műszaki központból történik, amelyet úgy kell elképzelni, mint egy nagy bevásárlóközpont tízszeresét. Ebben az MTVA-nak a teljes mérethez képest, egy kis kuckója van. Ide 78 vonal jön be, amelyet az olimpia hivatalos közvetítő csapata ad az MTVA-nak. A szerkesztők ezekből a bejövő vonalokból válogatnak ki mindig 4-et, amit hazaküldenek Budapestre. Ezt látják otthon a nézők. Ebben a kuckóban egyébként egy komplett szerkesztőséget kell berendezni” – árult el kulisszatitkokat a Talpra magyar hallgatóinkat a közmédia sportriportere, hozzátéve azt is, hogy az olimpia vége után egy héttel tud csak hazautazni a műszaki csapat, mert a bontás ilyen sok időt vesz igénybe.

Tokió egyébként olimpiai lázban ég, a város tele van plakátolva, rengeteg rendőr és önkéntes segíti kedvesen és türelmesen az érkezőket. A szigor azonban rendkívüli a pandémia miatt.

„Hat órába telt mire kijutottunk a reptérről. Mindenkit egyesével leteszteltek és meg kellett várni az eredményt is. A japánok annyira komolyan veszik a járványt, hogy a repteret elhagyva mindenkit egyesével ültettek taxiba. A megérkezéstől számított 14. napig nem is használhatjuk a tömegközlekedést, csak egyfajta buborékrendszerben mozoghatunk a szálloda, az olimpiai helyszínek és a technikai központ útvonalán” – mesélte B. Németh Péter Harsányi Leventének a és Bikfalvi Tamásnak a Petőfi Rádió reggeli műsorában.

A megnyitó ünnepség július 23-án, pénteken lesz, ami szintén rendhagyó körülmények között zajlik majd. Mint mondja B. Németh Péter, a felvonulást vállaló sportolóknak a stadionon kívül két, míg bent már csak egy méteres távolságot kell tartaniuk, persze szigorúan maszkban. A távolságtartás egyébként mindenkire vonatkozik, ők sem foghatnak kezet senkivel, csak két méterről hajlongva köszönhetnek, sőt megerősítette: az éramátadási ceremóniákon is a sportolók maguk akasztják majd nyakukba az érmeket.

Az exkluzív helyszín beszámoló IDE kattintva újrahallgatható!

Az olimpia hivatalosan július 23-án veszi kezdetét Tokióban. Az eseményeket az M4 Sporton, a Duna Televízión és az m4sport.hu oldalon is lehet majd követni, de a Kossuth Rádióban is hallgathatók majd az olimpiai közvetítések.