Rendhagyó módon tanulta meg Szacsvay László a színészmesterség alapját

Negyedórás néma csenddel kezdte Ádám Ottó a színészmesterség tanítását a Színház- és Filmművészeti Főiskolán – mesélte Szacsvay László Jászai Mari-díjas színművész a Dankó Rádió műsorában, amelyben felidézte pályája egy-egy jelentős állomását, de mesélt ’56-os gyerekkori emlékeiről, valamint mostani, pihenéssel töltött napjairól is.

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Szacsvay László adott hosszabb interjút a Dankó Rádió Jó pihenést! című műsorában Nádas Györgynek.

Kiderült, mostanában az otthoni teendőket végzi kikapcsolódásként, de ha van rá módja, eljár teniszezni és kerékpározni is. Olvasni viszont nehezen tud, nemrég műtötték ugyanis az egyik szemét és augusztusban újabb beavatkozás vár rá.

A múltidézéshez azonban nem kellett könyvből olvasnia Szacsvay Lászlónak, főleg ha az ’56-os emlékekről volt szó, hiszen – mint mondja – az, amit akkor látott kilencévesen örökre beleégett az emlékezetébe. „Gyerekkori élményeim Zuglóhoz köthetők, itt értek az 1956-os események is, amelyek során a házunk három aknát kapott. Egy hétig voltunk a pincében, és aludtunk a szénen” – mesélte Nádas Györgynek. Élénken él benne első tanórája is, amelyet a Színház- és Filmművészeti Főiskolán élt át kiváló tanárának, Ádám Ottónak köszönhetően, aki az első órán megtanította nekik a színészmesterség alapjait.

„Ültünk a teremben olyan osztálytárssakkal, mint Oszter Sándor, Andai Kati, vagy Penczi Mária, vagyis Dolly. Vártunk, aztán nyílt az ajtó, bejött Ádám Ottó, majd negyedórás csend következett. A csend végén megkérdezte Oszter Sándort, majd sorra a többieket is, hogy mit hallottak a csend alatt. Miután mind elmondtuk, megkérte Oszter Sándort, mondja el még egyszer, a többieket pedig arra, hogy ismételjék az általa mondottakat. Mindezt több körön keresztül zajlott. Ebből megtanultuk a színészmesterség alapjait, vagyis a koncentrációt, az egymásra figyelést és a memória fontosságát. A többi szerencse dolga” – mesélte Ádám Ottó a Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar rendező, színigazgató tanításáról a műsorban Szacsvay László.

A beszélgetés fent idézett részlete IDE kattintva meghallgatható!

A Jó pihenést! a Dankó Rádió hétvégi reggeli műsora, amelyben érdekes vendégek, a nóta, az operett és az örökzöld slágerek világának klasszikus előadói mesélnek életükről, dalaikról. A műsorvezető, Nádas György szombaton és vasárnap 6.04-től várja a hallgatókat a Dankó Rádión.