Nagy dilemmával küzdött Balázs Péter, mielőtt színházigazgató lett

Meg lehet bizonyos dolgokat tanulni, de némi veleszületett tehetség is kell, amely viszont nem elegendő gyakorlás nélkül - foglalta össze a jó színész ismérvét Balázs Péter. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező a Kossuth Rádió Nagyok című zenés portréműsorában mesélt élete első szerepéről, dilemmájáról a szolnoki színházigazgatói poszt kapcsán és elárulta azt is, miként találtak egymásra feleségével, akivel már 54 éve tart közös életük.

„64 éves voltam, mikor ebbe belekezdtem, más ekkor nyugdíjba szokott menni, de én tele voltam energiával. Mikor felkértek a színház élére, kicsit számot kellett vetnem önmagammal, és el kellett döntenem, milyen igazgató szeretnék lenni. Vagy nekem tetsző repertoárt állítok össze és eljátszok olyan szerepeket, amelyekre addigi pályám során nem volt lehetőségem, vagy az addigi színészi tapasztalatomat megpróbálom úgy átadni, hogy az a kollégáknak és a közönségnek is örömet okozzon. Ez utóbbit választottam és csak olyan szerepeket játszottam el, amelyekről úgy éreztem, azokat más rendező is rám osztotta volna” – mesélte Balázs Péter, aki 2007 és 2021 között volt a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója. A Kossuth Rádió Nagyok című műsorában azt is elárulta, gyerekként nem szeretett szerepelni, végül aztán az építészmérnöki pálya helyett mégis a színészetet választotta. A beszélgetés során felidézte, mennyire izgult első szerepénél, amelyet a főiskola után a Nemzeti Színházban kapott. A Bánk bánban alakította a papot és ugyan nem sok szövege volt, a rendező a főpróbán mégis megálljt parancsolt egy mondatánál, mert nem volt elég hangos.

Balázs Péter a közmédia műsorában mesélt családjáról: unokáiról, és feleségéről is. „Viszonylag fiatalon, 16 évesen ismerkedtünk meg egy közös barátunk által és dacára fiatal korunknak, hamar kiderült, hogy nagyon hasonlóan gondolkodunk a világról. A főiskola alatt végig udvaroltam neki. Harmadévben meg mertem kérni a kezét, amire némi gondolkodás után igent mondott és elkezdődött közös életünk, amely 54 éve tart” – mondta Balázs Péter.

A beszélgetés, amelyben a színművész az édesanyja, Balázsné Mednyánszky Henriett balett-tánctanár gyerekkoráról is mesélt, alább a linkre kattintva újrahallgatható.

https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2021/07/01/nagy-dilemmaval-kuzdott-balazs-peter-mielott-szinhazigazgato-lett/

Nagyok – Zenés portréműsor a Kossuth Rádióban, minden hétköznap este 21.30-tól!