163 éve született Dankó Pista, a Dankó Rádió névadója

A magyar nóta emblematikus alakját és egyben névadóját, Dankó Pistát ünnepli június 14-én a Dankó Rádió. A nap folyamán a közmédia rádiócsatornája óráról-órára feleleveníti a muzsikus életét és munkásságát, valamint kiemelten játssza különböző szerzeményeit.

163 évvel ezelőtt, 1858. június 14-én látta meg a napvilágot Dankó István, aki Dankó Pista néven vált országosan ismert nótaszerzővé. Bár szerény körülmények között született a Szeged környéki tanyavilágban, felmenőitől olyan örökséget kapott, amelynek jó gazdája lett: nagy múltú muzsikus cigány család sarjaként az anyatejjel szívta magába a zenét. Már gyermekkorában kitűnt hegedűtudásával és páratlan zenei memóriájával, ezért egy pillanatra sem volt kérdés, hogy ősei útját folytatja és maga is muzsikus lesz. Bár számtalan magyar nótát írt, amelyeket örökzöldként jegyez a szakma és a közönség, sokszor nyomorúságos körülmények között élt.

Dankó Pista megpróbáltatásairól, sikereiről és felejthetetlen nótáiról többet is megtudhatnak a Dankó Rádió hallgatói június 14-én, hétfőn a rádió névadójának tiszteletére készített rendhagyó adásokban. Reggel hat és este nyolc óra között kiderül, hogy Dankó szerzeményeiben melyik virág szerepel a legtöbbször, vagy hogy mivel ajándékozta meg őt Miklós herceg, de a hallgatók megismerhetik azt a történetet is, melyben Ady Endrével való kapcsolata tárul fel.

Hallgassa élőben a Dankó Rádiót a MédiaKlikken!