10 éve hunyt el Mádl Ferenc – Emlékadással tisztelgett előtte az Ez itt a kérdés

Kollégái és szellemi jó barátai idézték meg a Széchenyi-díjas jogtudós, Mádl Ferenc életét és munkásságát az M5 csatorna Ez itt a kérdés című műsorában. Magyarország korábbi köztársasági elnöke éppen tíz esztendővel ezelőtt tért örök nyugalomra, de hatását a közéletre jól szemlélteti, hogy a mai napig élénken él az Európa-jog és a politika, valamint a művelődés és a közoktatás területén végzett tudományos munkássága.

Mádl Ferenc Széchenyi-díjas jogtudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a rendszerváltás utáni Magyarország második köztársasági elnöke volt. Szakmai hitvallását úgy fogalmazta meg, hogy a jog az erkölcs minimuma. A Veszprém megyei Bándon többgyermekes földműves családban született 1931-ben, a polcukon a Biblia és Petőfi összes költeményei mellett ott állt a Jefferson szövegezte függetlenségi nyilatkozat is. Pályaválasztásában az is befolyásolta, hogy tudta, Kossuth és Deák ügyvédek voltak. A gazdaság és kultúrpolitika területén legfontosabb céljának az anyagi és szellemi esélyegyenlőség helyreállítását tartotta. 2000 és 2005 között volt a Magyar Köztársaság elnöke.

A nagyhatású jogtudós éppen tíz évvel ezelőtt, 2011-ben hunyt el. Özvegye, Mádl Dalma asszony, számos jótékonysági, közéleti rendezvénynek a fővédnöke mind a mai napig. Szerettei, barátai, régi kollégái és a jogtudomány szereplői azonban Mádl Ferenc emlékét és örökségét ugyanúgy éltetik. Az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés című műsorában egy rendhagyó kerekasztal-beszélgetésen méltatták a politikus halhatatlan emlékét.

„Az egyik legkiemelkedőbb magyar jogtudós volt. Az értékek belülről vezérelték. Nagyon szelíd volt a szava, de ez erős lélekkel és szilárd elhatározással párosult” – méltatta az adásban Mádl Ferencet korábbi kollégája, Martonyi János jogtudós, volt külügyminiszter, majd Breuer Klára folytatta a múltidézést.

„Reprezentált valamennyiünket, kicsit és nagyot, határon kívülit és belülit” – tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi igazgatója.

A személyes érintkezésében rendkívül közvetlen és laza ember volt. Főhajtással és szerénységgel igazolhatom vissza, hogy a barátomnak nevezhettem. Óriási tekintélye és tudása volt” – folytatta Kodolányi Gyula író, volt államtitkár, aki 11 évvel fiatalabb lévén mindig csodálattal nézett fel Mádl Ferencre legalább annyira a szakmai hozzáértése, mint az emberi mivolta miatt. Ugyanezt hangsúlyozta ki a folytatásban egyetemi kollégája, Vékás Lajos akadémikus.

„Közvetlensége és kötetlensége megkönnyítette a közös munkát és elmélyítette a barátságunkat. Az egyetem falain kívül úgy viselkedtünk egymással, mint a gyerekkori pajtások” – fogalmazott a professor emeritus, akivel annak idején az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tanítottak együtt.

Az Ez itt a kérdés emlékadásának folytatásából a nézők megismerhették, milyen volt döntéshozóként, a tudományos élet szereplőjeként és formálójaként, valamint tanárként Mádl Ferenc, ahogy az is kiderült, milyen gondolatok foglalkoztatták őt magánemberként.

A teljes adás IDE kattintva visszanézhető.

Ez itt a kérdés minden hétköznap 20:00-tól az M5 műsorán.

Az Ez itt a kérdés korábbi adásai 60 napig korlátlanul visszanézhetők a Médiaklikk weboldalán.