Virtuális térkép készül a Kárpát-medence 1848-as emlékműveiről

Tartsanak szombaton is a Kossuth Rádió Határok nélkül műsorával Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető kalauzolásával.
 

1848/49-es virtuális térkép létrehozását határozta el a Csemadok, a felvidéki magyarok legnagyobb kulturális szervezetének ifjúsági tagozata. A Kárpát-medence valamennyi magyar közösségét megszólították, hogy közös erővel hozzák létre a magyar forradalom és szabadságharc emlékműveit felvonultató virtuális térképet. A programot a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, Papp Boglárka koordinálta, vele beszélgetett Haják-Szabó Mária.

Májustól megnyitják a turistaútvonalakat Arad megye kirándulóhelyein.
A vendéglátók szerint a turisták legtöbbször csak átutaznak Aradon, pedig a város és környéke tartogat építészeti, kulturális, vallás- és ipartörténeti nevezetességeket, bővelkedik történelmi emlékhelyekben, és a természet is kínál érdekességeket a túrázóknak. Pataky Lehel Zsolt összeállításában a legérdekesebb magyar vonatkozású nevezetességeket látogathatjuk sorra.

Benedek Elek Világszép Nádszálkisasszony című meséjét állították színpadra Székelyudvarhelyen. Letisztult viseletekben elevenedtek meg a mese szereplői az Udvarhely Táncműhely színpadán. A meseelőadásban mondókák, népdalok, csúfolódók is helyet kaptak. A bemutatót követően Orendi Istvánt, az Udvarhely Táncműhely igazgatóját Geréb Krisztina kereste fel.

Negyven nap alatt négyszáz oldal, precízen megszerkesztve, számokkal jelölt fejezetekkel. Nem véletlenül, hiszen a székelyudvarhelyi elsőkönyves szerző a számok világából érkezett  Száz című kötetével. A szerző, Puskás István marosvásárhelyi származású könyvelő-vállalkozó könyvében egy évszázad történéseiből nyújt ízelítőt. A születésnapos szerzővel Geréb Krisztina beszélgetett  választott városában, Székelyudvarhelyen, ahol már harminc éve él.

Lőrincz György székelyudvarhelyi írót március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. Saját bevallása szerint – mindig ugyanarról ír, közössége sorsáról, gondjairól, a magyar fájdalomról. Utolsó nagyregényének témája a szétszóródás, a kivándorlás, a közösség szétesése. Oláh-Gál Elvira kérte mikrofonja elé az írót kitüntetése, új regénye, és Szent György napja alkalmából is.

Adás: Kossuth Rádió 2021.04.24. (szombat) 18.01-18.30.