Koltai Lajos: Magyarországon szeretnék filmet rendezni

Koltai Lajost élő legendaként tartja számon a filmszakma – nemcsak itthon, hanem Hollywoodban is. Karrierje során olyan sztárokkal forgatott együtt, mint Meryl Streep, Glenn Close, Sean Connery, vagy Shirley MacLaine. Az Oscar-díjra jelölt operatőr és filmrendező a Kossuth Rádiónak adott exkluzív interjúban mesélt pályája emlékezetes pillanatairól, gyermekkoráról, családjáról és jövőbeli terveiről.

A Kossuth Rádió Nagyok című műsorában figyelemre méltó emberekkel és teljesítményekkel ismerkedhetnek meg a hallgatók minden hétköznap 21.30-tól. A keddi adás vendége Koltai Lajos rendező, operatőr, A filmkritikusok díjával, Balázs Béla-díjjal, David di Donatello-díjjal, a legjobb európai operatőrnek járó Európai Filmdíjjal, Magyar Művészetért díjjal és Prima Primissa-díjjal kitüntetett Kossuth-díjas érdemes művész és a nemzet művésze volt, aki tagja az Oscar-díjat osztó Amerikai Filmakadémiának és az Amerikai Operatőrök Egyesületének. Jelölték Oscar-díjra a Maléna című filmért, az Oscar-díjas Mephistonak pedig operatőre volt.

Koltai Lajos – akit a szakmában Sutyinak becéznek – pályája során számos hollywoodi filmsztárral dolgozott együtt, és a forgatások alatt sokukkal nagyon jó kapcsolatot alakított ki. A Kossuth Rádió műsorában néhány személyes történetet is megosztott a hallgatókkal.

„Az Este című film kapcsán már javában zajlottak a tárgyalások, a legtöbb szerepre ki voltak választva a színészek, amikor a stúdióvezető – arra hivatkozva, hogy én jó kapcsolatban vagyok a művésznővel – megkért, keressem meg Glenn Close-t, és kérjem meg, játssza el Mrs. Wittenborn szerepét. Az elején ugyan tiltakozott a színésznő, hiszen ez egy elég kis szerep volt, ám végül mégis elvállalta. Azt mondta: „Sutyi, neked megcsinálom” – emlékezett vissza a nemzet művésze, aki hozzátette: nagyon örült, hogy így alakult a dolog, ugyanis senki más nem tudta volna úgy eljátszani a karaktert, ahogyan azt Glenn Close tette.

A Balázs Béla-díjas filmrendező a Nagyokban elismerően szólt a nemrég elhunyt legendás magyar színészőről, Törőcsik Mariról is.

“Törőcsik Mari igazi jóbarátom volt, egy rendkívüli tehetség, olyan színésznő, aki minden szerepére teljes odaadással készült. Nemcsak eljátszotta az adott szerepet, hanem teljes valójával jelen volt benne – saját bevallása szerint, ehhez minden alkalommal el kellett veszítenie önmagát. Erre pedig csak a legnagyobbak képesek” – fogalmazott a Kossuth-díjas érdemes művész.

A beszélgetés során Koltai Lajos mesélt gyermekkoráról, szüleiről és nagyszüleiről is. Kiskorában egyszer Tiszadobnál – ahol nagyanyja lakott, és ahol rengeteg időt töltött – a folyó holtágán besétált a mélyvízbe, és mivel nem tudott úszni, majdnem belefulladt.

“Egy idős néni, aki a Tisza-parton áztatta a lábát a vízbe, vette észre, hogy baj van. Odarohant apámhoz és ijedtségében csak annyit tudott mondani neki, hogy “a gyerek”. Apám rögtön a folyóba gázolt, és a piros kantáros fürdőruhámnál fogva, az utolsó pillanatban húzott ki a vízből. Utána sokáig nem is gondoltam a történtekre. Később emlékeztem csak vissza rá, hogy amikor a hullámok összecsaptak a fejem fölött, a kissé zavaros vízen át milyen különleges fényben láttam a partot. Talán mondhatjuk, hogy akkor dőlt el életem hátralévő része” – mondta az egyedi megvilágítási eljárásáról – a róla elnevezett lajosing-ról – ismert filmszakember, akinek a fényhez való viszonyát nagyban meghatározta ez a gyerekkori élmény.

Koltai Lajos az interjúban elárulta azt is, hogy egyáltalán nem bánta meg, hogy nem maradt az Egyesült Államokban. Habár sokan kérték arra, hogy ott folytassa a munkáját, az életét, ő mégis hazaköltözött Magyarországra és úgy érzi, nagyon jól döntött.

„Semmi kedvem nem lenne visszamenni Amerikába. Ha újra rendezni fogok, és erre megvan minden esély, azt itthon akarom csinálni. De egyelőre nem árulhatok el semmi konkrétabbat, ez maradjon a jövő zenéje” – tette hozzá sejtelmesen a világhírű magyar rendező.

A teljes beszélgetést IDE kattintva lehet visszahallgatni a mediaklikk.hu oldalán!