Az Egyesy Géza díj idei kitüntettetjei

Az Egyesy Géza-díjjal a magyar nemzeti hírügynökség alapítójának, az MTI kiemelkedő szerkesztőjének, és parlamenti tudósítójának állítottak emléket. A kitüntetettek Sárközy Júlia, az MTVA római tudósítója és M. Bíró Liza, az MTVA észak-magyarországi tudósítója.

Sárközy Júlia

“A római tudósító élete valóban sohasem unalmas, mivel nap mint nap számtalan és különböző témával foglalkozhat: olyan tudósítói poszt, amely követett, mivel Itáliát nagyon sokan szeretik. Olaszország a képernyőn is “könnyen tálalható”, mivel elég a háttérbe tenni a Szent Péter-bazilika kupoláját vagy a római napsütéses kék eget, máris szép látványt nyújtunk.  Ha ezzel együtt úgy tűnik, hogy az olaszországi tudósító munkája “csupa vakáció” annál jobb, hiszen azt jelenti hogy jó végezzük a munkánkat, és információkkal együtt sikerül jóérzést, kiváncsiságot, szépséget is sikerül átadni… Vannak babnáim, de a szuperbabonás olaszokkal nem tudok versenyezni,  de szeretem, ha minden rendben van: ezért ellenőrzöm a bejelentkezés előtti utolsó pillanatig, hogy a blézer ujja ne legyen gyűrött, a mikrofonszivacs ne legyen ferde, ez ad biztonságot hamár a szél szétfújja a hajam, a napsütésben olvadozom vagy körülöttem igazi olaszos káosz tombol”. Már 10 éves kora óta Rómában él. Identitását két kultúra is formálta. 1198-ban jelentkezett a Magyar Rádióba, után az MTI-nek, majd a köztelevíziónak is munkatársa lett.

 

 

M. Bíró Liza

„A tudósítói munka, egy nagyon kemény fizikai munka és egy nagyon kemény szellemi és idegi munka…A mi életünkben nincs kiszámíthatóság. Az tudjuk kiszámítani, hogy bármi megtörténhet és erre felkészültünk…” Gyermekként szépírónak készült, 1996-ban kezdte újságírói pályafutását. 1998 óta a közmédia belföldi tudósítója.