Hír Archívum

A zentai csatára emlékeznek a Hely pénteki adásában

A délvidéki Zentán ez a nap a város napja, az újrakezdés napja, amikor mindenki ünnepel.

Áll a zentai Tisza-parton egy harangláb. Harangja egyszer szólal meg egy évben, hogy messzire vigye a hírt: 1697. szeptember 11-én, pár kilométerre innen, világraszóló győzelmet aratott a Savoyai Jenő által vezetett Habsburg császári sereg a túlerőben lévő oszmán had felett. A diadal a magyarországi török uralom végét jelentette, bár a Temesközben még tizenkilenc évig a Porta volt az úr.

A délvidéki Zentán ez a nap a város napja, az újrakezdés napja, amikor mindenki ünnepel. Minden a híres csatáról szól, a Városháza kilátójában, a történelmi kiállításon éppúgy, mint az utcán: az étteremben bőségtálat kínálnak Savoyai módra, hozzá a vérszínű Zentai csata nevű bort. Emellett van Musztafa szultánról és Savoyai Jenőről elnevezett marcipán, és Zentai Csata csokoládé is. Csakhogy idén a jókedvű tömeg hiányozni fog. Természetesen most is megkoszorúzzák az emlékművet, de az ünneplés – a vírus szorításában – csöndesebb, visszafogottabb lesz. Amikor július elején ott jártunk, még vidám sokadalomban, felhőtlen ünnepben reménykedtek. De talán majd jövőre – ahogy előtte is már annyiszor – a zentaiak újrakezdhetik.

Farkas Erika műsorvezető mikrofonja előtt megszólal Tari László helytörténész, Laskovity Kornél, a helyi idegenforgalmi szervezet vezetője és Lengyel István, a Réel Chocolate tulajdonosa.

Adás: Kossuth Rádió szeptember 11.  (péntek) 11.05-11.30.

Kapcsolódó