Hír Archívum

Megsebzett Kolozsvár

Kötetbemutató a kolozsvári Vallásszabadság házában a Határok nélkül szombati adásában

Újranyitott a Vallásszabadság háza Kolozsváron. Az unitáriusok egykori püspöki palotájából kulturális központtá alakított épület teraszán mutatták be a Megsebzett Kolozsvár című kötetet.  A kincses város 1944-es bombázásának krónikáját korabeli fotókkal és kortárs visszaemlékezésekkel tették teljessé. A részletekre Szilágyi Szabolcs összeállításából derül fény.

„Azok közé a festők közé tartozom, akik csapongnak, engednek az ihlet ás az ötlet impulzusainak” – vallotta magáról a trencséni születésű magyar festőművész, Vajda Júlia. Művészetére, minden csapongása ellenére, leginkább a visszafogottság és az intimitás jellemző. A gazdag életművet kezelő szentendrei galériatulajdonos, Erdész László jóvoltából izgalmas válogatás villantja fel a festőművész életének, alkotói korszakainak néhány mozzanatát. A Vajda Júlia-kiállítással egyúttal visszatért az élet a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumába is. A tárlaton Erdész László kalauzolta Haják- Szabó Máriát.

A hetedik előadás rádiós változatával folytatódik Szász István Tas Trianonról a nemzeti összetartozás jegyében című sorozata.

Utazásunk az éter hullámain Délvidéken folytatódik.  Kónya- Kovács Otília  a muzslyai Süveg Zsuzsannánál tett látogatást, aki egyedi ékszereket készít, levegőn száradó, saját recept szerinti gyurmából – hobbi szinten. Emellett kézimunkázik, varr, horgol, sőt régi bútorokat is új életre kelt.

Eszteró Istvánnak, a temesvári nyugalmazott magyartanárnak eddig öt verseskötete jelent meg, a legutóbbi, 2016-ban látott napvilágot. Új kötete— a Róma felett az ég újra lángol a Kriterion Könyvkiadó gondozásában jelent meg— az utóbbi kilenc év verstermését tartalmazza. A kötetről Lehőcz László beszélgetett a szerzővel.

Adás: Kossuth Rádió 2020.07.04.(szombat) 18.01-18.30.

Kapcsolódó