30 éve szabadon – Az első szabad Országgyűlés megalakulására emlékezik a közmédia

Május 2-án lesz 30 éve, hogy 1990-ben megtartotta alakuló ülését az első szabad Országgyűlés. A diktatúra felszámolását és az új alkotmányos rend kezdetét jelképező dátumról, és a hozzá kapcsolódó eseményről a közmédia több csatornáján is megemlékezik.

Az M1 hírcsatorna aznap 11 órától élőben közvetíti az Országgyűlés ünnepi ülését, melyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök. A nap folyamán a csatorna az alakuló ülésen résztvevők közreműködésével igyekszik felidézni az eseményeket és szélesebb betekintést engedni a korszellembe.

A Dunán 10 órától a 30 éve szabadon című műsorban Horváth Szilárd Borvendég Zsuzsanna történésszel és Lánczi Tamás politológussal beszélget a témában. 20 óra 30-tól az M5-ön Horváth Szilárd Schmidt Mária történészt, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját és M. Kiss Sándor történészt, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos főigazgató-helyettesét látja vendégül, akik a rendszerváltozásig vezető út fontos pillanatait elevenítik fel. A Duna World 21 óra 35 perctől a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnökről szóló Antall József 1315 napja című dokumentumfilmet adja.

A megemlékezés azonban már napokkal korábban elkezdődik a közmédia műsoraiban. E hét csütörtökön, és pénteken 20 óra 30 perctől, míg szombaton 21 óra 25 perctől az M5-ön láthatják a nézők az Adalékok az Ellenzéki Kerekasztal történetéhez című háromrészes dokumentumfilmet, melyben a hajdani Ellenzéki Kerekasztal prominens résztvevői – Kónya Imre, Orbán Viktor, Szabad György és Tölgyessy Péter – emlékeznek vissza az 1989-es eseményekre, amelyeknek aktív alakitói voltak, és amelyek a demokratikus államrend kialakítását eredményezték.

A Kossuth Rádió szombaton 11 óra 32 perctől Visszaszerzett szabadság címmel interjút sugároz Schmidt Máriával, a Vasárnapi Újságban pedig Kövér László jelenlegi házelnökkel, az első szabadon választott Országgyűlés tagjával hallgathatnak meg egy beszélgetést.