Dél-Ausztrália – ezúttal Adelaide-től az Ayers-szikláig barangol a Hazajáró csapata!

Minél távolabb kerül az ember a hazájától, annál inkább érzi ellenállhatatlan vonzását. „Más föld, más ég, más táj, más nép” fogadja a messze idegenben.

Vannak idők, amikor bármennyire is nehéz, menni kell. A Hazajáró meg már csak olyan, hogy ahol magyarok élnek, oda előbb-utóbb el kell, hogy látogasson. Legyen az a Kárpát haza egy rejtett zuga, vagy akár a lehető legtávolabbi: a „Terra Australis Incognita” – az ismeretlen déli földrész.

A legkisebb, a legalacsonyabb és a legszárazabb kontinens, egyben Földünk legnagyobb és legősibb táját hordozó szigete: Ausztrália. Elszakadva a többi szárazföldtől, páratlan, ősi élővilágot őrzött meg. És bizony, annyira elbújt a déli féltekén, hogy a fehér ember csak a 18. században telepedett meg az „ötödik kontinensen”.

Azóta is csupán 25 millióan élnek itt, közülük mintegy 120.000 magyar gyökerű ember, akiket a történelem kényszere vagy a kalandvágy indított útnak. Lehettek 48-asok, a világháborúk után menekültek, ’56-osok vagy az elszakított területekről érkezők. Megőrzik identitásukat és igyekeznek szétszóratásban is egységgé szerveződni. A diaszpórát járó útja során elsőként Dél-Ausztrália szövetségi államának földjére lép a Hazajáró csapata. Az itt élők főként a székhely körül tömörülnek. De a természeti kincsek után kutakodva kitekintünk a szinte teljesen néptelen, terméketlen és vízhiányos pusztaságba, az Outbackbe is, hogy megismerjük az Északi Területen a legendás Ayers Rock és az ősi Olga sziklavilágát.

Adás: M5 – Január 11., szombat – 17:55

Ismétlés:
M5 – január 12., vasárnap – 05:05
Duna World – január 12., vasárnap – 19.30
Duna World – január 15., szerda – 16.45
M5 – január 16., csütörtök – 03:20
Duna World – január 16., csütörtök – 16:45
Duna – január 18., szombat – 07.30